Dagje weg: varen in Overijssel

Als er een provincie is die uitblinkt in waterrecreatie is het Overijssel wel! Alleen al rivieren als de IJssel, Overijsselse Vecht, het Zwarte Water, de Regge, Reest en Dinkel zijn een walhalla voor watersporters. Zo zijn er passantenhavens , grachten en rondvaartbedrijven voor een rondvaart of om een bootje te huren. Bij het plassen en merengebied bij Giethoorn en de Weerribben kan iedereen z’n hart ophalen voor waterplezier.

Varen door mooie gebieden

Geweldige vaarplekken, die vind je in Overijssel overal. Wat dacht je van Nationaal Park Weerribben-Wieden, hét kanoparadijs van Nederland. Terwijl in de winter schaatsliefhebbers over het ijs glijden, kun je hier in de zomer geweldig varen. Ook de prachtige Reggestreek kun je op eigen houtje verkennen met een fluisterboot of kano. Leuk: huur een reggesloep mét schipper. Terwijl je rustig over het water vaart, vertelt die alle ins en outs over de omgeving. Een bijzonder vaargebied is het Zwarte Meer, ontstaan bij het inpolderen van de Noordoostpolder. Hier kun je een bonte verzameling vogels op het Vogeleiland bewonderen. Ruim zestig verschillende vogelsoorten brengen hier hun jongen groot! Wil je flamingo’s spotten? Maak dan een vaartocht over het Ketelmeer. Bij de nieuwe uitkijktoren van Staatsbosbeheer, vlakbij de Ramspolbrug, spot je met een beetje geluk flamingo’s. Optimaal genieten doe je bij Landgoed Schuilenburg. Huur hier een fluisterboot, kano of waterfiets en vraag meteen om een picknickmand of borreltas.

Boek een boot of sloep in de Weerribben-Wieden

Van de wal naar de stad

Onderweg geniet je van de koeien en schapen in het weiland, een ringslang die over het water glijdt en vang je een glimp op van prachtige achtertuinen. In Overijssel loop je zo van de wal de stad in om te genieten van culinaire en culturele verassingen. Leg met je boot aan in het knusse Blokzijl, Zwartsluis of Kalenberg. Maar vergeet ook niet de Hanzesteden, zoals Hasselt, Zwolle en Doesburg. Je kunt één van deze steden ook als startpunt nemen, door bijvoorbeeld bij Hiawatha Actief of Rederij Peters een kano of motorboot te huren. Ga je aan wal bij één van de Hanzesteden? Mis deze hotspots dan niet.